Home » Hírek » Erdély » Zilahon is bemutatták a Néppárt autonómia-koncepcióját

Zilahon is bemutatták a Néppárt autonómia-koncepcióját

2014. 5. 16.
Megosztás:

Az autonómia-karaván keretében Toró T. Tibor elnök, és Csomortányi István, a Bihar megyei szervezet elnöke ismertette Zilahon az Erdélyi Magyar Néppárt autonómia-koncepcióját.

Zilahon is bemutatták a Néppárt autonómia-koncepcióját

Toró T. Tibor

Az Erdélyi Magyar Néppárt nem csupán egy vagy két régióra, hanem az egész országra érvényes megoldást kínál ahhoz, hogy a központosított államberendezkedés hátrányait orvosolni lehessen – szögezte le Toró T. Tibor. Ugyanis a Néppárt tervezete – amellett, hogy nagy hangsúlyt fektet a Székelyföld és a Partium autonómiájára –, szorgalmazza, hogy Románia más régiói is különleges jogállást kapjanak az aszimmetrikus regionalizmus jegyében. Ez azt jelenti – folytatta –, hogy minden olyan régiónak, amely igényli a különleges jogállást, nem a központból ráerőltetett, hanem „testre szabott” önrendelkezés járna, amely figyelembe venné az adott régió történelmi, kulturális, gazdasági sajátosságait.

Zilahon is bemutatták a Néppárt autonómia-koncepcióját

Csomortányi István

Csomortányi István – aki egyben a Partiumi Autonómia Tanács elnöke – azt hangsúlyozta, hogy az autonómiáról szóló közbeszédben a Partium – amelyhez Szilágy megye egy része is tartozik – eddig méltatlanul háttérbe szorult, pedig ebben a térségben mintegy 400 ezer magyar él, amely a régió ottani összlakosságának 30 százaléka. Első lépésben a Partiumnak kétnyelvű régióvá kell válnia, majd ezen belül a magyar közösség autonómiát kaphatna Dél-Tirol mintájára – fejtette ki a Bihar megyei Néppárt elnöke.

Gyorskereső
Videók
A Székelyek nagy meneteléséről a Duna Televízió Heti hírmondójában - 2013. október 27. Videógaléria