Home » Hírek » Erdély » Válaszolt a Hargita megyei Néppárt a prefektusnak zászlóügyben

Válaszolt a Hargita megyei Néppárt a prefektusnak zászlóügyben

2013. 10. 18.
Megosztás:

Az Erdélyi Magyar Néppárt csíkszeredai szervezete október 17-én levélben válaszolt Hargita megye prefektusának, aki nemrégiben a hatályos törvényekre hivatkozva arra szólította fel a Néppárt helyi szervezetét, hogy távolítsa el Magyarország zászlaját a székház homlokzatáról, és tűzze ki a román trikolórt.

Andrei Jean Adrian prefektus szerint a Néppárt nem tartja tiszteletben a román zászló kitűzésére vonatkozó jogszabályokat, és figyelmeztetett, hogy ha nem tesznek eleget a felszólításnak, 2500 és 5000 lej közötti pénzbírságot róhatnak ki.

A csütörtökön iktatott válaszlevélben a Néppárt helyi szervezete leszögezte: a párt tiszteletben tartja a törvényeket, de ebben az esetben egy sajnálatos félreértésről van szó. Ugyanis a Petőfi Sándor utca 7 szám alatti épület, amelyre a felszólítás vonatkozik, nem a Néppárt székháza, hanem az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanácsé. Ugyanakkor szóbeli megegyezés alapján a Néppárt számos tevékenységet a EMNT irodáiban végez, aminek az az oka, hogy a Csíkszereda önkormányzatától kiutalt székház (Petőfi Sándor utca 19.) használhatatlan – az ingatlanban nincs villanyáram, ivóvíz, gáz, fűtés.

A Néppárt Hargita megyei elnöke, Sorbán Attila által aláírt válaszlevél egyúttal felhívja a prefektus figyelmét arra is, hogy az EMNT Petőfi Sándor utca 7 szám alatti székházának homlokzatára nincs kitűzve egyetlen állam hivatalos zászlaja sem.

A Néppárt prefektusnak írt válaszlevelét György László csíkszéki elnök iktatta a prefektusi hivatalban.

Válaszolt a Hargita megyei Néppárt a prefektusnak zászlóügyben

Gyorskereső
Videók
A Székelyek nagy meneteléséről a Duna Televízió Heti hírmondójában - 2013. október 27. Videógaléria