Home » Hírek » Erdély » Szórványfesztivál Várasfenesen

Szórványfesztivál Várasfenesen

2013. 9. 5.
Megosztás:

Várasfenesen tartott szeptember elsején egy kisebb szabású szórványfesztivált a Magyar Polgári Egyesület az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács és az Erdélyi Magyar Néppárt bihari szervezeteinek támogatásával.

A mára már csak romként megmaradt 13. századi Béla-vár tövében megtartott fesztiválon nem csak helybéliek vettek részt, hanem Nagyváradról, Nagyszalontáról, Bélfenyérről, Tenkéről és Árpádról is érkeztek buszokkal, személyautókkal.A programkínálatban túrázáson és várlátogatás vehettek részt az érdeklődők, a sportos kedvűek kispályás focibajnokságba is csatlakozhattak, de a finomságok sem hiányoztak: volt szalonnasütés és bográcsozás.

Szorványfesztivál Várasfenesen

A délutáni rövid református és katolikus áhítatot zenés műsor követte. A Nagyváradi Asszonykórus népdalokkal, a Váradi Dalnokok katona- és hazafias nótákkal, a szalontai Sztojka Duó ismert magyar slágerekkel kedveskedett a hallgatóságnak.

Aktuális nemzetpolitikai témákról Zatykó Gyula, az Erdélyi Magyar Néppárt alelnöke, illetve Csomortányi István, a Néppárt Bihar megyei elnöke szólt és tartott eligazítást.

Hazainduláskor az érdeklődők megtekinthették a fenesi tájházat, ami Györffy István Táj és Népismereti Otthon néven nyílt meg tavaly júniusban. Az egynapos rendezvény a Bethlen Gábor Alap támogatásával valósult meg.

Gyorskereső
Videók
A Székelyek nagy meneteléséről a Duna Televízió Heti hírmondójában - 2013. október 27. Videógaléria