Home » Hírek » Erdély » Szilágyi Zsolt: Románia akkor lehet sikeres EU-tagállam, ha óvja a sokszínűséget

Szilágyi Zsolt: Románia akkor lehet sikeres EU-tagállam, ha óvja a sokszínűséget

2013. 7. 25.
Megosztás:

Szilágyi Zsolt: Románia akkor lehet sikeres EU-tagállam, ha óvja a sokszínűségetSikeres tagállamok nélkül nincs sikeres Európai Unió, sikeres régiók nélkül nincsenek sikeres tagállamok, sikeres közösségek nélkül pedig nincsenek sikeres régiók – fogalmazott Az Európai Unió jelene és jövője című előadáson Szilágyi Zsolt, az Erdélyi Magyar Néppárt alelnöke és külpolitikai kabinetjének vezetője.

Az EU jövőjét vizsgálva alapkérdés, hogy milyen mértékben érdekközpontú, illetve milyen mértékben értékalapú az Unió – szögezte le Szilágyi. Ennek mentén kijelenthető, hogy Európa akkor lehet sikeres, ha a régi tagállamok elismerik, hogy a bővítés értékalapú is, vagyis hogy az utóbbi évtizedben csatlakozott új tagállamok új értékeket is képesek hozni, nem csak végrehajtják a brüsszeli utasításokat. Ne csak a francia-német tengely mentén szülessenek a stratégiai döntések, hanem nyissanak az új tagállamok felé is, és egyenrangú partnerként vonják be az uniós döntéshozatalba.

Európa sikere annak is függvénye – folytatta Szilágyi Zsolt –, hogy az európai baloldal milyen mértékben képes elfogadni a hagyományos értékek képviselőit, és a sokszínűség jegyében egyenrangúként, egyenlő mércével mérve kezelje azokat.

Románia EU-tagsága nem oldott meg egy sor problémát, amelyek a csatlakozás után is fennállnak, ilyen például az egyházi javak visszaszolgáltatásának a kérdése. De ilyen probléma a kisebbségi autonómia kérdése is, hiszen miután 2013. március 10-én, illetve július 20-án a romániai magyar közösség békés köztéri demonstrációkon felmutatta az akaratát, Romániában – évekkel az uniós csatlakozás után – még mindig nemzetbiztonsági kockázatként kezelik a sokszínűséget, holott ez Európában védendő érték – fejtette ki a Néppárt alelnöke.

Románia tehát nem lehet sikeres tagállama az EU-nak, ha az unió egyik alapelvével – a sokszínűség védelmével – frontálisan szembemegy, és figyelmen kívül hagyja az erre irányuló törekvéseket. A regionalizáció kapcsán pedig az európai válasz Erdélyben az autonómia – szögezte le Szilágyi Zsolt.

Gyorskereső
Videók
A Székelyek nagy meneteléséről a Duna Televízió Heti hírmondójában - 2013. október 27. Videógaléria