Home » Hírek » Partium

Partium

Zatykó Gyula, az Erdélyi Magyar Néppárt alelnöke, Csomortányi István, a Néppárt Bihar megyei szervezetének elnöke, Nagy József Barna, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács Partiumért felelős országos alelnöke és Moldován Gellért Lajos, az Erdélyi Magyar Néppárt nagyváradi szervezetének elnöke tartott sajtótájékoztatót Nagyváradon.


Mint ismeretes, az Erdélyi Magyar Néppárt és az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács Nagyvárad több pontján is kihelyezett szavazatgyűjtő standokat működtet, ahol az előzetesen a választói névjegyzékbe regisztrált erdélyi magyar állampolgárok leadhatják szavazatukat a magyarországi országgyűlési választásra.

 

 

Március 23-25. között immár 28. alkalommal került sor a Debreceni Utazási Vásárra. A 50 standot számláló eseményen több mint 100 kiállító vett részt, s köztük – díszvendégként – képviselte magát Nagyvárad és Bihar megye is, mely régiók elnyerték a legjobb standnak járó közönségdíjat is. Az eseményen jelen volt és köszöntőbeszédet mondott Zatykó Gyula, az Erdélyi Magyar Néppárt alelnöke is.

Szép hagyománnyá vált, hogy március 15-e előtt, a régi kalákák hangulatát idézve az Erdélyi Magyar Néppárt nagyváradi irodájában kokárdakészítő délutánt szerveznek. Nem történt ez másként idén sem, a szombat délutáni összejövetel alkalmával az ügyes kezek szorgos munkája nyomán mintegy kétszáz kokárda készült el. 

 

Az Erdélyi Magyar Néppárt nagyváradi irodájában fogadta március 8-án a Lehet Más a Politika elnökségi tagját, Ungár Pétert, valamint kollégáját, Nuszbaum Tibort, Szilágyi Zsolt, a Néppárt elnöke.

Augusztus 26-án és 27-én rendezték meg a béfenyéri falunapokat, amelyet a Dél-Bihari Gazdák Egyesülete, a tenkei községi önkormányzat, a helyi Néppárt szervezete, valamint a helyi római katolikus plébánia támogatott. A kétnapos faluünnep a szórványmagyarság megmadásának, hitének, nyelvének és kultúrájának megőrzése jegyében zajlott.

Az Erdélyi Magyar Néppárt Szatmár megyei szervezete segítséget nyújt a magyarországi választásokon való részvételhez szükséges regisztrációban vidéki településeken is. Vasárnap Kökényesden állítottak sátrat a községnap alkalmából, itt várták déltől estig az igénylőket, akiknek a választási regisztráción túl a kedvezményes honsítással és a magyar útlevél igénylésével, illetve az anyakönyvezendő események (gyerek születése, házasságkötés, válás, elhalálozás) bejelntésével kapcsolatosan is nyújtottak tájékoztatást.

Egy csütörtök déli sajtótájékoztató keretében jelentette be Csomortányi István, az Erdélyi Magyar Néppárt Bihar megyei elnöke, valamint Zatykó Gyula, az Erdélyi Magyar Néppárt országos alelnöke, hogy nekilátnak a Szent László-terv kidolgozásának, mely az elkövetkező 20 év cselekvési tervét foglalja magába – széleskörű konzultáció nyomán.

 

Javában zajlanak az Erdélyi Magyar Néppárt hó végén esedékes országos küldöttgyűlése előtti helyi tisztújító közgyűlések. Az elmúlt két esztendőt kiértékelő közgyűléseken a helyi és megyei beszámolók mellett a települések helyzetének értékelése, a javaslatok és gondok megbeszélése is napirenden van. 

Vasárnap délután Kiskereki községben (Kiskereki, Asszonyvására, Érkeserű) hivatalosan is megalakult az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) helyi szervezete. Az eseményre az asszonyvásári kultúrházban került volna sor, azonban, ahogyan más hasonló, a nemzeti tábor által szervezett egyéb rendezvények esetében is előfordult már, zárt ajtó fogadta az alakuló ülésre érkezetteket, így azt egy magánháznál kellett végül megtartani. 

Gyorskereső
Videók
A Székelyek nagy meneteléséről a Duna Televízió Heti hírmondójában - 2013. október 27. Videógaléria