Home » Hírek » Országos

Országos

Ahogyan a teljes erdélyi magyar felsőfokú oktatásnak, úgy az erdélyi magyar orvos- és gyógyszerészképzésnek is komoly történelmi hagyományai vannak. Dacára annak, hogy nagy múltú, az erdélyi magyar közösség számára kiemelkedő jelentőséggel bíró oktatási területről és intézményről van szó, napjainkban a Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetem beolvasztásával mégis a szakirányú, magyar nyelvű képzés teljes felszámolása folyik. Éppen ezért határozottan ki kell jelentenünk: a MOGYE keretei között zajló magyar nyelvű oktatás szerzett jogunk, a román államvezetés pedig a jelen pillanatig sem teszi lehetővé a tanügyi törvényben egyébként biztosított jog érvényesítését.

Mint ismeretes, 100 napja tölti jogtalan börtönbüntetését Beke István és Szőcs Zoltán. A napnál is világosabb: a politikai foglyok egy koncepciós per áldozatai lettek, melynek egyértelmű célja az erdélyi magyar közösség megfélemlítése. A hatóságok brutális jogtiprása ellen minden rendelkezésünkre álló eszközzel tiltakozunk, hiszen az Erdélyi Magyar Néppárt Országos Választmánya teljes mértékkel elfogadhatatlannak tartja a tényt, hogy Beke István és Szőcs Zoltán mind a mai napig nem kapták kézhez ítéletük indoklását, akik úgy ülnek börtönben, hogy valódi bizonyítékot nem tudtak felhozni ellenük.

„A péntekre meghirdetett akció elmarad. A karhatalom képviselői közölték velünk, hogy a 60/1991-es törvény 9. cikkelye értelmében fel fogják oszlatni a rendezvényt és felelősségre vonják a szervezőket terrorizmus népszerűsítése miatt. Ezért ügyvédi segítség igénybevételével próbáljuk megszervezni a megmozdulást, hisz jogunk kell legyen ahhoz, hogy követeljük az elítéltek jogát a tisztességes eljáráshoz. 100 nap eltelt és még nincs bírói indoklás az ügyben, ami nélkül még az Emberi Jogok Európai Bíróságához sem tudunk fordulni” - fejtette ki véleményét Tőke Ervin, az Erdélyi Magyar Néppárt országos alelnöke csütörtökön a csíkszeredai börtön mellett megtartott sajtótájékoztatón.

A forradalom óta eltelt szűk három évtized alatt Románia választópolgárai most először nyilváníthattak véleményt valamilyen társadalmi alapértékről. Mivel az országos, a parlamentben képviselettel rendelkező pártok direkt zsákmányszerzési lehetősége nem azonosítottak a népszavazás kapcsán, ehhez mérten cselekedtek és maradtak inaktívak, s így a választóik sem érezték magukénak a népszavazást.

Nagyváradon tartotta október 6-i központi megemlékezését az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács és az Erdélyi Magyar Néppárt. Az 1948-49-es forradalmi Országgyűlés mártír jegyzőjének, a 200 éve született Szacsvay Imrének a monumentális szobránál jelen volt és felszólalt Tőkés László európai parlamenti képviselő, az EMNT elnöke, valamint Szilágyi Zsolt, a Néppárt elnöke.


Bár a kisebbségi nyelven oktató tanítók – a román órák miatt – többet dolgoznak, többletfizetéshez mégsem juthatnak – az időközben, egy korábbi, kisebbségellenes intézkedésébe belebukott, Valentin Popa oktatási miniszter június 27-i rendelete szerint. Az Erdélyi Magyar Néppárt Országos Elnöksége elfogadhatatlannak tartja a tanítókat súlyosan diszkrimináló 4165-ös tanügyminiszteri rendeletet, s felszólítja a döntéshozókat, hogy a lehető legrövidebb időn belül tegyék lehetővé, hogy a nemzeti kisebbségek nyelvein oktató tanítók munkájukkal arányos bérezéshez jussanak.

 

Zakariás Zoltán, az Erdélyi Magyar Néppárt Hargita megyei szervezetének elnöke és Balázs János, az Erdélyi Magyar Néppárt korondi szervezetének elnöke tartottak sajtótájékoztatót október 3-án, a párt székelyudvarhelyi székházában. A sajtótájékoztatón három fontos ügy hangzott el: a Néppárt korondi tanácsosának beiktatása, a helyi hulladéktömörítő és átrakó állomás építésének elakadása, valamint Séra Zoltán korondi lakos elleni eljárás visszavonása.

Nemzeti gyásznapunkon, az 1848-49-es forradalom és szabadságharc utáni megtorlásban szintén mártírhalált halt nagyváradi országgyűlési képviselő és jegyző, Szacsvay Imre szobrához várják az emlékezőket.

Sajtótájékoztatót tartott Nagyváradon Szilágyi Zsolt, az Erdélyi Magyar Néppárt elnöke és Zatykó Gyula, az Erdélyi Magyar Néppárt alelnöke a hétvégi népszavazás témájában. A pártelnök kijelentette: a Néppárt Országos Elnöksége – korábbi állásfoglalásához híven – a részvételre és az igennel való szavazásra buzdítja szimpatizánsait, ugyanakkor határozottan elítéli a gyűlöletkeltést és bármiféle kisebbség kirekesztését, ezért javasolják: a referendum után a bukaresti döntéshozók mihamarabb szabályozzák egyértelmű jogi eszközökkel a regisztrált élettársi kapcsolat konkrét lehetőségeit.

A magyar Országházban ülésezett hétfőn a Nemzeti összetartozás bizottságának Autonómia albizottsága, melyen jelen volt és felszólalt Toró T. Tibor, az Erdélyi Magyar Néppárt ügyvezető elnöke is. A politikus arra kérte a magyar országgyűlési képviselőket, hogy ha kezdetét veszi a magyar alaptörvény módosítása, szenteljenek külön figyelmet a Kárpát-medencei magyar autonómiatörekvéseknek, s annak támogatásáról az alaptörvénybe foglalva is biztosítsák a külhoni közösségeket.

Gyorskereső
Videók
A Székelyek nagy meneteléséről a Duna Televízió Heti hírmondójában - 2013. október 27. Videógaléria