Home » Hírek » Országos

Országos

Meggyőződésünk, hogy a hatóságok brutális fellépése összhangban van a román kormány azon szándékával, hogy a lehető legrövidebb időn belül elfojtsák több tízezernyi ember elégedetlenségét, ám ez az erőszak eszközeivel is elképzelhetetlen. Ugyanakkor szolidaritásunkat fejezzük ki az erőszakot elszenvedettekkel és támogatásunkról biztosítjuk őket. Egy elnyomó, megfélemlítésre építő, korrupt rendszer ellen tiltakozni alkotmányos joga bárkinek, az az ország pedig, mely ezt a jogot nem tartja tiszteletben, kiírja magát az európai demokráciák sorából.

Az Erdélyi Magyar Néppárt Maros megyei szervezete üdvözli a II. Rákóczi Ferenc Római Katolikus Gimnázium szülői bizottságának – a Magyar Szülők Szövetségének – kitartását, szívósságát és a diákok rendíthetetlen türelmét, amit az elmúlt időszakban tanúsítottak az iskolájuk megmentéséért.

Szombaton a Beregszász melletti Mezőgecsében ünnepélyesen összeöntötték a „Magyarok Kenyere – 15 millió búzaszem” program keretében a Kárpát-medencei magyar gazdák által gyűjtött búzát. Az augusztus 20-án megáldandó Magyarok Kenyerének részeként a partiumi gazdák búzájából őrölt lisztet is kelesztik majd.

Ismertette csütörtöki váradi sajtótájékoztatóján az Erdélyi Magyar Néppárt két vezetője az augusztus 19–20–21-i programsorozat fő elemeit. A részleteket még szervezik, amint összeáll a végleges program, közöljük. Búzagyűjtési akcióról is beszámoltak.

A Közigazgatási Törvénykönyv (KTk), terjedelméhez és fontosságához képest, viszonylag gyorsan, kevesebb mint fél év alatt átment a törvényhozás folyamatán. A végső elfogadás pillanatában elláttuk azt a megfelelő kritikákkal, illetve kiemeltük pozitív részeit is. Mindazonáltal nem tagadható, hogy a kisebbségek nyelvének közigazgatásban való használata terén a KTk előrelépést, európai értékek és gyakorlatok irányába való kismértékű nyitást jelent.

A 29. Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktábor alkalmából Orbán Viktor magyar miniszterelnökkel találkozott Tőkés László, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács elnöke és Szilágyi Zsolt, az Erdélyi Magyar Néppárt elnöke. Az egyeztetésen jelen volt Németh Zsolt, az Országgyűlés Külügyi Bizottságának elnöke és Nagy János, a Miniszterelnöki Kabinetiroda államtitkára is.

A 29. Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktábor pénteki napján Nyolc szék vagy három megye? címmel szerveztek vitát Székelyföld autonómiatervezetéről. A beszélgetésen jelen volt Izsák Balázs, a Székely Nemzeti Tanács elnöke, Sánta Imre parlamenti tanácsadó, Székely István, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség ügyvezető alelnöke, Kozán István, a Csíki Hírlap főszerkesztője, a vita moderátora. Az Erdélyi Magyar Néppártot Bálint József, a Néppárt Országos Önkormányzati Tanácsának elnöke képviselte, aki elmondta: a párt számára nem létezik kétfajta autonómiatervezet, kizárólag az, amelyet már a közösség elfogadott és kiáll mellette.

A múlt jövője – emlékezetpolitika a kommunizmus bukása után három évtizeddel címmel tartottak előadást pénteken a 29. Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktáborban. A beszélgetésen Lukasz Kaminski, az Európai Lelkiismeret és Emlékezet Platform elnöke, Andreja Valic Zver, az Európai Lelkiismeret és Emlékezet Platform elnökségi tagja, Földváryné Kiss Réka, Nemzeti Emlékezet Bizottsága elnöke, Benkő Levente, történész, az előadás moderátora szólalt fel. Szilágyi Zsolt, az Erdélyi Magyar Néppárt országos elnöke, az Európai Lelkiismeret és Emlékezet Platform alelnöke köszöntötte a jelenlevőket – elmondva: Európa még nagyon sok náci és kommunista bűntettel kell szembenézzen, a Platform azonban ennek érdekében végzi munkáját.

A nemzeti összetartozás ereje! címmel szervezték meg az immár hagyományosnak számító nemzetpolitikai kerekasztal-beszélgetést a 29. Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktábor (Tusványos) Lőrincz Csaba Sátrában – péntek délelőtt. A beszélgetésen jelen volt és felszólalt Szilágyi Zsolt, az Erdélyi Magyar Néppárt elnöke is.

Mély állam és politika – Vita a román igazságügyi reformról címmel szerveztek beszélgetést a 29. Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktábor második napján, a Kós Károly Sátorban. Az eseményen jelen volt Kása Zsolt, az Erdélyi Magyar Néppárt országos alelnöke, Toró T. Tibor, az Erdélyi Magyar Néppárt ügyvezető elnöke és Székely István, az RMDSZ ügyvezető alelnöke.

Gyorskereső
Videók
A Székelyek nagy meneteléséről a Duna Televízió Heti hírmondójában - 2013. október 27. Videógaléria