Home » Hírek » Országos

Országos

Sajtótájékoztatót tartott Nagyváradon Csomortányi István, az Erdélyi Magyar Néppárt országos elnöke, Moldován Gellért Lajos, a Néppárt nagyváradi elnöke és Habinyák István, a Néppárt újonnan megválasztott Bihar megyei elnöke.

 

Az Erdélyi Magyar Néppárt kézdivásárhelyi szervezete teremfoci bajnokságot szervezett a Kicsid Gábor Sportcsarnokban. A bajnokság nyílt és ingyenes volt, így részt vehettek azok a csapatok, amelyek június 3-ig jelentkeztek.

Az Erdélyi Magyar Néppárt nagyváradi szervezete kedden (június 25-én) 17 óra 30 perctől folytatja figyelemfelkeltő megmozdulásainak sorát a nagyváradi Szent László téren, melynek célja, hogy a kezdeményezők elérjék: a városalapító Szent László király lovasszobra helyet kapjon a Szent László téren.

 

Nagyvárad Polgármesteri Hivatalának megrendelésére a belvárosban a szombati napon kerültek kihelyezésre az első három nyelvű (román, magyar, angol), a város fontosabb épületeihez és intézményeihez való eljutást segítő irányjelző feliratok. A munkálat megrendelője a város Nemzetközi Finanszírozású Beruházásokat Menedzselő Igazgatósága, a kivitelező pedig egy magánvállalkozás.

A keddi (csíkszeredai) tüntetés után most Sepsiszentgyörgy főterére hívja az Erdélyi Magyar Néppárt mindazokat, akik tiltakozni kívánnak az úzvölgyi hősi katonatemetőnél történtek miatt. Június 27-én (csütörtökön) 18 órára várják a polgárokat, hogy együtt követeljék a katonatemető államosításának beszüntetését, az eredeti állapotok visszaállítását, valamint a Hargita megyei prefektus azonnali lemondását.

 

A marosvásárhelyi RMDSZ-ben egymást érik a lemondások, és visszalépések özöne lepte el a Facebook-oldalakat. Látszólag a város alapembereinek elegük lett a Floreaval és Maiorral kötött végeláthatatlan, minden szinten korrupcióval átszőtt üzletekből. De csak látszólag! Ugyanis nem az erkölcsről vagy az érdekképviseletről szól a történet, sokkal inkább belső, RMDSZ-es hatalmi harcokról – Péter Ferenc és Vass Levente klánjai között. Péter Ferenc emberei elhagyják a városi frakciót, hiteltelenítve ezzel Vass Levente autoritását.

Június 18-án (kedden) 18 órától tüntetést szervez az Erdélyi Magyar Néppárt Csíkszereda főterén, követelve az úzvölgyi katonatemetőnél történtek után Jean-Adrian Andrei Hargita megyei prefektus azonnali lemondását vagy felmentését, a temető államosításának beszüntetését és az eredeti állapotok visszaállítását.

 

2019. június 12-én sajtótájékoztató helyszíne volt Tőkés László európai parlamenti képviselő nagyváradi irodája. Az Európa és Románia – Kézdivásárhelytől az Úz völgyéig szimbolikus címet kapott eseménye Tőkés László, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács elnöke és Csomortányi István, az Erdélyi Magyar Néppárt elnöke magyar és román nyelven fejtette ki a két szervezet álláspontját aktuális politikai kérdésekben.

Csomortányi István elmondta: a Néppárt Hargita megyei vezetője két nappal az események előtt írásban tájékoztatta a Hargita megyei főügyészt a várható rendbontásról, a kialakult lincshangulatot követően pedig ismeretlen tettes ellen – gyűlöletkeltésért és rongálásért – ügyészségi feljelentést tesz a Néppárt, a belügyminiszter és a Hargita megyei prefektus lemondását követelik, valamint nemzetközi vizsgálóbizottság felállítását szorgalmazzák.

 

Az Erdélyi Magyar Néppárt Országos Elnöksége azonnali lemondásra szólítja fel Carmen Dan belügyminisztert, uszítás miatt ügyészségi feljelentést tesz ismeretlen tettes ellen, valamint a nemzetközi fórumokat is tájékoztatja a kialakult helyzetről, mely csak a jelenlévő magyarok lélekjelenlétének köszönhetően nem torkollott komolyabb összecsapásba. A Néppárt az újonnan felálló Európai Bizottságtól kéri: vizsgálóbizottság keretében állapítsák meg az immár nemzetközi szintű botrány felelőseit.

 
Gyorskereső
Videók
A Székelyek nagy meneteléséről a Duna Televízió Heti hírmondójában - 2013. október 27. Videógaléria