Home » Hírek » Országos

Országos

A mai napon büntető feljelentést tett az Erdélyi Magyar Néppárt Alexandru Cumpănașu, a Románia Korszerűsítéséért Országos Koalíció elnöke ellen gyűlöletbeszéd megfogalmazása és uszítás miatt – jelentette be Toró T. Tibor, a Néppárt ügyvezető elnöke kolozsvári sajtótájékoztatóján.

Hétfőn este ünnepélyes keretek között nyitották meg a 8. Kolozsvári Magyar Napokat. A nyitógálán felszólalt Toró T. Tibor, az Erdélyi Magyar Néppárt ügyvezető elnöke is, aki a nagyszabású fesztivált példa értékű rendezvénynek nevezte, mely megmutatja, mit jelent az erdélyi magyarság számára a normalitás.

 

A román Szociáldemokrata Párt (PSD) 2017-2020-as fejlesztési csomagja – melyet már az év elején komoly botrány övezett – leginkább a kormánypárt klientúra-építését szolgálja, s az erdélyi megyéket hátrányos megkülönböztetésben részesíti – jelentette ki Csomortányi István, az Erdélyi Magyar Néppárt Bihar megyei elnöke nagyváradi sajtótájékoztatóján. 

„Reklámzászlóink” címmel kerekasztal-beszélgetést szerveztek a 28. Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktábor Kós Károly sátrában. Az eseményen Csomortányi István, az Erdélyi Magyar Néppárt Bihar megyei elnöke és Tőke Ervin, az Erdélyi Magyar Néppárt országos alelnöke, a Minta ifjúsági szervezet elnöke is részt vett. 

A 28. Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktábor keretében Egy a jog – kettős a mérce címmel kerekasztal-beszélgetést tartottak a Lőrincz Csaba sátorban. A nyelvi jogokat és szimbólumhasználati kérdéseket érintő eseményen Fancsali Ernő, az Erdélyi Magyar Néppárt kolozsvári szervezetének elnöke is jelen volt.

Toró T. Tibor, az Erdélyi Magyar Néppárt ügyvezető elnöke Porcsalmi Bálinttal, az RMDSZ ügyvezető elnökével vitázott a 28. Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktábor pénteki napján, a Kós Károly sátorban. Toró elmondta: a jövő évi száz éves romániai évforduló nem csak veszélyforrás, de esély is arra, hogy az erdélyi magyar közösség megerősödjön.

Kárpát-medence a biztos pont! címmel nemzetpolitikai kerekasztal-beszélgetésre került sor a 28. Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktábor Lőrincz Csaba sátrában. Az Erdélyi Magyar Néppárt részéről Szilágyi Zsolt elnök volt jelen. 

Mára már világosság vált, hogy a regionalizmus ellenzői elvesztették a harcot – jelentette ki Fancsali Ernő, az Erdélyi Magyar Néppárt kolozsvári elnöke a 28. Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktábor második napján egy, a Kós Károly sátorban, a regionalizáció tárgykörében tartott előadás alkalmával.

„A regionalizmus sikerre van ítélve, ellenzői pedig biztosak lehetnek abban, hogy lesz elég türelmünk kivárni a teljes sikert” – mondta a Néppárt politikusa. Fancsali szerint a románság vezetői is tudják, hogy egyre inkább időszerűvé és szükségessé válik a regionalizáció, valamint hozzátette: a Néppárt már 2012-ben – keretprogramjában – kiállt a történelmi régiók mellett, Szilágyi Zsolt pártelnök pedig 2014-es államelnök-jelölti kampányát – egyebek mellett – szintén e téma köré szervezte.

A kolozsvári zászló-ügyre és más ahhoz hasonló eseményekre utalva Fancsali elmondta: kiállnak a regionális szimbólumok szabad használata mellett, és várják azon regionális román pártok megalakulását, melyekkel együttműködhetnek.

A 28. Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktábor Lőrincz Csaba Sátrában Kárpát-medencei önkormányzatiság címmel szerveztek előadást. Az önkormányzatiságot körüljáró beszélgetésen Bálint József, az Erdélyi Magyar Néppárt Országos Önkormányzati Tanácsának elnöke, sepsiszentgyörgyi önkormányzati képviselő is részt vett.

Gúzsba kötött többnyelvűség címmel tartottak kerekasztal beszélgetést a 28. Bálványosi Nyári Szabadegyetemen és Diáktáborban. A Bánffy Miklós Sátorban megszervezett eseményen részt vett Zakariás Zoltán, az Erdélyi Magyar Néppárt Hargita megyei elnöke is, aki elmondta: a két tömb-magyar megye vezetőségének felelősségkörébe tartozik biztosítani a közigazgatásban a magyar nyelv használatának lehetőségét. 

Gyorskereső
Videók
A Székelyek nagy meneteléséről a Duna Televízió Heti hírmondójában - 2013. október 27. Videógaléria