Home » Hírek » Országos

Országos

A Fűszer és csemege (1939) című filmmel folytatja októberben a Szent László Egyesület és az Erdélyi Magyar Néppárt Nagyváradon a Magyar Filmek Klubját.

Október 6-án délután Zilahon, a belvárosi református templom kertjében, is megemlékezést szerveztek az aradi vértanúk tiszteletére, melyen jelen voltak az Erdélyi Magyar Néppárt és az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács képviselői is.  

Az aradi vértanúkra emlékeztek Sepsiszentgyörgyön a városháza által szervezet rendezvényen, amelyen az Erdélyi Magyar Néppárt, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács és a Minta sepsiszéki szervezete is jelen volt.

Az Erdélyi Magyar Néppárt és az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács közös megemlékezést szervezett október 6-án Nagyváradon, Szacsvay Imre szobránál. Az eseményen beszédet mondott Szilágyi Zsolt, az Erdélyi Magyar Néppárt elnöke is.

Több száz felvidéki, magyarországi, erdélyi és kárpátaljai gyűlt össze vasárnap a felvidéki Nagytárkányban a Ma nálatok! Holnap nálunk? jelszó alatt megtartott nagygyűlésen, amelyen az új ukrán oktatási törvény ellen tiltakoztak. A bihariakat Csomortányi István, az Erdélyi Magyar Néppárt megyei szervezetének elnöke képviselte.

Az Erdélyi Magyar Néppárt üdvözli a katalóniai népszavazás sikeres megtartását, amelynek során – a spanyol hatóságok erőszakos fellépése ellenére – a katalán nemzeti közösség bebizonyította, hogy élni tud egy demokratikus társadalomban a legmagasabb szintű, békés, közösségi érdekérvényesítő eszközzel, amikor saját jövőjéről kíván dönteni. Így a katalán referendum sikere egyben a demokrácia sikere is.

Orbán Viktorral találkozott Nagyváradon – a Partiumi Keresztény Egyetem hivatalos megnyitója alkalmával – Szilágyi Zsolt, az Erdélyi Magyar Néppárt elnöke, Zatykó Gyula, a Néppárt alelnöke és Csomortányi István, a Néppárt Bihar megyei elnöke.

A sepsiszentgyörgyi Minta ifjúsági szervezet második alkalommal szervezi meg a Get Fit with Fitness Move sporteseményét, amelyre a Mikes Kelemen Elméleti Líceum sporttermében kerül sor szeptember 30-án, szombaton. A főként Kangoo Jump aerobik elemeket tartalmazó esemény szervezője Székely Ágnes, a szervezet alelnöke.

Az Erdélyi Magyar Néppárt Szatmár megyei szervezete tüntetést jelentett be október 1-jére Szatmárnémetibe, a prefektúra előtti térre, melynek célja az ukrajnai nemzeti kisebbségek iránti szolidaritás kifejezése a szeptemberben meghozott oktatási törvény kapcsán, mely súlyosan sérti kárpátaljai magyar közösségünk nyelvhasználati és anyanyelvű oktatáshoz fűződő jogait. Mint ismeretes, a jogszabály többek között arról rendelkezik, hogy negyedik osztálytól kizárólag ukrán nyelven folyhat oktatás Ukrajnában. Ez egyrészt nem hoz megoldást arra a problémára, hogy az ukrajnai kisebbségekhez tartozó gyermekek jelentős része igen gyengén beszéli az állam nyelvét, hiszen továbbra sem a megfelelő módszertannal tanítják majd az ukránt a kisebbségi tannyelvű iskolákban. Ugyanakkor súlyos hátrányt jelent a többi tantárgy elsajátítása terén, hisz drasztikusan csökkennek a tanulók esélyei a mélyebb összefüggések megértésére, amennyiben az információkat egy nem kellőképpen ismert nyelven teszik elérhetővé számukra.

A Magyar Ifjúsági Szövetség és a Minta (az EMNP ifjúsági szervezete) elutasítja az Ukrán Legfelsőbb Tanács által szeptember 5-én elfogadott új oktatási törvényt.

Gyorskereső
Videók
A Székelyek nagy meneteléséről a Duna Televízió Heti hírmondójában - 2013. október 27. Videógaléria