Home » Hírek » Országos

Országos

Ezentúl csak a szombati ceremóniákért kérnek 200 lejes illetéket, illetve a különleges helyszíneken szervezett esketésekért 500 lejt számolnak fel.

Az Erdélyi Magyar Néppárt szerdai, baróti sajtótájékoztatóján Zsombori Csaba, az EMNT erdővidéki elnöke a magyar állampolgárság fontosságát részletezte, hangsúlyozva, hogy irodájukba továbbra is várják azokat, akik a magyarországi választásokra regisztrálni szeretnének, de azokat is, akik esetlegesen ezután kívánnák megszerezni a magyar állampolgárságot.

Mély megrendüléssel értesültünk KALLÓS ZOLTÁN, a Nemzet Művésze címmel és a Magyar Corvin-lánccal kitüntetett, kétszeres Kossuth-díjas néprajzkutató és népzenegyűjtő haláláról. 

Az érvényes bírósági döntés ellenére sem tűzték napirendre Giró József apácai néppárti tanácsos mandátumának jóváhagyását. Amennyiben erre a következő februári tanácsülésen sem kerül sor, bűnügyi eljárás indulhat.

 

Sajtótájékoztatót tartott Mihály Ágnes, az Erdélyi Magyar Néppárt Országos Önkormányzati Tanácsának alelnöke és Schwartz Róbert, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács Kolozs megyei elnöke az EMNT Demokráciaközpontok tevékenységéről, a Köldökzsinór Programról, valamint az anyaországi választásokat megelőző regisztrációról.

Immár negyedik alkalommal tartottak regisztrációs napot a szentegyházi EMNT Demokráciaközpont munkatársai február 11-én, a szentkeresztbányai ifjúsági házban.

 

Az Aranyosszéki Gazdák Egyesülete február 10-én szervezte meg negyedik alkalommal a Kolozs megyei Mezőgazdasági Konferenciát. A kolozsvári rendezvényen több mint ötven mezőségi, kalotaszegi és aranyosszéki gazda vett részt és jutott hasznos információkhoz. 

Marius Pașcan, a Népi Mozgalom Pártjának képviselője szerint a „helyi autonómia elveit” sérti a II. Rákóczi Ferenc Gimnázium újraalapítása. Mint ismeretes, a Marosvásárhelyi Orvosi- és Gyógyszerészeti Egyetem esetében is az egyetemi autonómiára hivatkozva akadályozzák az önálló magyar tagozat létrehozását, ezzel pedig tudatosan és szisztematikusan igyekeznek elsorvasztani a magyar nyelvű orvosképzést. Az Erdélyi Magyar Néppárt marosvásárhelyi szervezeteként tiltakozunk a magyarellenesség ezen újbóli megnyilvánulása ellen, s hangsúlyozzuk: az anyanyelven zajló oktatáshoz való jog mindenkit megillet.

Budapesten ülésezett a Kárpát-medencei Magyar Képviselők Fóruma. A plenáris ülésen részt vett Toró T. Tibor, az Erdélyi Magyar Néppárt ügyvezető elnöke, Mátis Jenő, a Néppárt Országos Választmányának elnöke, valamint Zakariás Zoltán és Fazakas Péter, a Néppárt Hargita és Kovászna megyei frakcióvezetői. 

„Gőzerővel zajlik egy teljesen új Várad építése, és ha nem térünk magunkhoz, néhány esztendő múlva valóban nem fogjuk már tudni sajátunknak érezni a várost.” Zatykó Gyula, az Erdélyi Magyar Néppárt alelnöke, Ilie Bolojan nagyváradi polgármester magyarságügyi tanácsadója nyilatkozott a Bihari Naplónak.

Gyorskereső
Videók
A Székelyek nagy meneteléséről a Duna Televízió Heti hírmondójában - 2013. október 27. Videógaléria