Home » Hírek » Országos

Országos

Az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács és az Erdélyi Magyar Néppárt képviselői is részt vettek a hétvégén azon a nagyszabású brüsszeli tüntetésen, mely során a katalán kisebbség emelte fel szavát az utóbbi időben őket ért súlyos jogsérelmekre és függetlenségi törekvésük jogosságára. 

Mint ismeretes, Márton Árpád RMDSZ-es képviselő az igazságszolgáltatást érintő jogszabály-módosítások ellen tüntetőket a bányászjárás agresszoraihoz hasonlította, ezzel megsértve számtalan józanul gondolkodó, a valódi demokráciáért küzdő állampolgárt. 

Mint ismeretes, Magyarország kormányának támogatásával és a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. közreműködésével, 26 kilométeren újul meg a Debrecent az Érmellékkel összekötő főút. A jelentős forgalmat bonyolító útszakaszt az uniós normáknak megfelelően burkolaterősítéssel látják el. A fejlesztés kapcsán dr. Szilágyi Ferenc, a Partiumi Autonómiatanács (PAT) elnöke, gazdaságföldrajzi szakértő, egyetemi oktató kijelentette: jelentős kulturális és gazdasági előnyökkel is jár a beruházás, mely nagyban hozzá fog járulni az Érmellék fejlődéséhez és egészében, a határ mindkét oldalán előnyökkel jár majd.

Molnár Kálmán nyugalmazott, lelkipásztor—esperes Szilágysági szabadító karácsony, Tövisháti emlékezések című könyvének bemutatására kerül sor három helyszínen: Kémerben december 9-én, 17 órától, Szatmárnémetiben december 15-én, 18 órától a szatmárnémeti Demokráciaközpontban, az Árpád utca (Bd. V. Lucaciu) 18. szám alatt, Szilágycsehben pedig december 27-én, 16 órától a református egyház gyülekezeti termében.

Tíz évvel ezelőtt szerzett először képviselői mandátumot az Európai Parlamentben Tőkés László, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács elnöke. Ez alkalomból szerveztek közéleti fórumot Sepsiszentgyörgyön, a Székely Nemzeti Múzeum Bartók Béla termében, ahol jelen volt és felszólalt Szilágyi Zsolt, az Erdélyi Magyar Néppárt elnöke is.

 

„Ne kövessük el a múlt hibáit. Az ukrán oktatási törvény, amely lehetetlenné teszi a magyar és román nyelvű oktatást Ukrajnában, feszültséget okoz nem csak Kárpátalján, de az egész térségben. Mindannyiunk érdeke, hogy Ukrajna közelebb kerüljön Európához, és ne távolodjon el tőlünk. Megértem, hogy az orosz illetve az ukrán nyelv közötti viszonyt rendezni akarják, de ennek nem eshetnek áldozatul a nemzeti közösségek” – mondta Szilágyi Zsolt az Európai Emlékezet és Lelkiismeret Platform vilniuszi közgyűlésén, amelyet 2017 november 29-30 között tartottak.

Románia nemzeti ünnepén ismét itt a pillanat, amikor világossá tesszük: bár december 1-én az erdélyi magyar közösségnek nincs oka ünneplésre, tiszteletben tartjuk a román nép nemzeti érzéseit, és ennek szellemében továbbra is szorgalmazzuk az érdemi román—magyar párbeszédet közös dolgainkról. Ennek elsősorban alapvető közösségi jogunk, az önrendelkezés közjogi kereteinek megteremtéséről kell szólnia.

Az ügyészségen tesz feljelentést Babos Krisztina, az Erdélyi Magyar Néppárt szakpolitikusa a Szamos szennyezése miatt, az Unicarm hús- és tejfeldolgozó vetési üzeme ugyanis tovább szennyezi a folyót annak ellenére, hogy idén május óta több alkalommal is fel lett hívva a lakosság és a szakhatóságok figyelme a környezetszennyezésre.

A strasbourgi Emberi Jogok Európai Bíróságához fordul Tőke Ervin, az Erdélyi Magyar Néppárt országos alelnöke, miután harmadfokon is kedvezőtlen ítélet született a székely zászló-ügyben. Mint ismeretes, a néppárti politikus azután kapott 10 000 lejes pénzbüntetést, hogy Csíkszereda főterén kitűzte a székely lobogót

Az udvarhelyszéki Erdélyi Magyar Néppárt november 25-én több területet érintő képzést szervezett a párt helyi tanácsosainak.  Az eseményen Bálint József, a Néppárt Kovászna megyei elnöke, Zakariás Zoltán, a Néppárt Hargita megyei elnöke és Sándor Lajos, a Néppárt országos alelnöke adtak elő több közéleti, és a közigazgatást érintő témában.

Gyorskereső
Videók
A Székelyek nagy meneteléséről a Duna Televízió Heti hírmondójában - 2013. október 27. Videógaléria