Home » Hírek » Országos

Országos

Február 20-án tartotta tisztújító küldöttgyűlését az Erdélyi Magyar Néppárt marosvásárhelyi szervezete. Pálosi Csaba leköszönő elnök beszámolójának elfogadása után a tagság az elnök, valamint elnökségi tagok személyére tehetett javaslatot.

 

Azonosította a rendőrség azt a 21 éves elkövetőt, aki tavaly év végén Nagyváradon megpróbálta felgyújtani a Fekete Sas Palotában kihelyezett magyar zászlót. Mint ismeretes, az eset után Csomortányi István, az Erdélyi Magyar Néppárt Bihar megyei szervezetének elnöke – a Néppárt nevében – feljelentést tett, hangsúlyozva, hogy az elkövetőnek gyújtogatás kísérletéért, valamint gyűlöletkeltésért is felelnie kell.

Az Erdélyi Magyar Néppárt Kolozs megyei szervezete 2019. március 7-én Kolozsváron tartja tisztújító küldöttgyűlését – döntötte el a párt Kolozs megyei elnöksége. A megjelölt időpontig minden helyi szervezet – ahol lejárt a két éves mandátum – meg kell tartsa tisztújító közgyűlését.

Második szakaszába lépett az a nagyváradi kezdeményezés, melynek keretében a város lakói dönthetik el, milyen fejlesztéseket valósítson meg a Polgármesteri Hivatal – 200 ezer eurós értékhatárig. Korábban – az online szavazást követően – kialakult az első tíz projekt sorrendje, most pedig személyesen is szavazhatnak az érdeklődők. Mint ismeretes, az Erdélyi Magyar Néppárt nagyváradi szervezete által támogatott mindhárom kezdeményezés bekerült az első tízbe, így most azok sorsáról is dönthetnek a nagyváradiak.  

Tanácskozást tartott az Erdélyi Magyar Néppárt háromszéki elnöksége. A megbeszélésen jelen volt Toró T. Tibor, az Erdélyi Magyar Néppárt ügyvezető elnöke is.

A romániai költségvetéstervezet tárgyában tartott sajtótájékoztatót Nagyváradon Zatykó Gyula, az Erdélyi Magyar Néppárt országos alelnöke és Csomortányi István, az Erdélyi Magyar Néppárt Bihar megyei elnöke.

 

Az Erdélyi Magyar Néppárt elfogadhatatlannak tartja, hogy az egyértelmű törvényi előírások ellenére, Románia kormánya közel három hónap késéssel fogadta el és terjesztette a parlament elé a 2019-es állami- és társadalombiztosítási költségvetés törvénytervezetét. Ez a késés behozhatatlan hátrányt eredményezett a 2019-es fejlesztések és beruházások elindításának területén. Ezzel egyidőben a kormány több sarkalatos törvényt is a költségvetési törvénnyel akar módosítani, ez azonban alkotmányellenes. A kormány nem tartotta be a pénzügyi felelősségről szóló törvényt sem, ugyanis már 2018 első félévének végén közzé kellett volna tegye a 2019-es pénzügyi év fontosabb tervezési mutatóit.

Az Erdélyi Magyar Néppárt Országos Elnökségeként üdvözöljük a Magyar Polgári Párt azon kezdeményezését, melynek értelmében bűnügyi panaszt emeltek a magyarellenes megnyilvánulásairól ismert Dan Tanasă és a közösségi médiában vele együttműködő Kovászna, Hargita és Maros Megyei Románok Civil Fóruma ellen, ugyanakkor arra kérjük tagjainkat és szimpatizánsainkat, hogy aláírásukkal is támogassák az MPP kezdeményezését – ellátva kézjegyükkel a panaszhoz kapcsolódó petíciót!

 

Sajtótájékoztatót tartott Temesváron Tőkés László, európai parlamenti képviselő, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács elnöke és Toró T. Tibor, az Erdélyi Magyar Néppárt ügyvezető elnöke. A politikusok a közelgő európai parlamenti választásokkal, valamin a Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetem helyzetével is foglalkoztak.

 

Tüntetést szervezett február 5-én Marosvásárhelyen a Romániai Magyar Orvos- és Gyógyszerészképzésért Egyesület. A megmozdulás résztvevői a Maros Megyei Prefektúra székháza előtt követelték a magyar kar azonnali létrehozását a MOGYE keretén belül. Az eseményen jelen volt és felszólalt Zakariás Zoltán, az Erdélyi Magyar Néppárt Hargita megyei elnöke is.

Gyorskereső
Videók
A Székelyek nagy meneteléséről a Duna Televízió Heti hírmondójában - 2013. október 27. Videógaléria