Home » Hírek » Országos

Országos

1993. december 12-én alakult meg az akkor még egységes magyar érdekvédelmi szervezetként működő Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) legkarakteresebb politikai platformja, a Reform Tömörülés (RT), amely már a kezdetektől az önálló, magyar érdekeken alapuló kül- és nemzetpolitika kialakítását, a sajátos erdélyi értékek megjelenítését, valamint a belső önrendelkezés alapvető közösségi jogán alapuló autonómiák jövőképét tűzte zászlajára.

Romániában még legalább egy évig zajlik majd a centenáriumi ünnepelgetés. Valós eredmények híján maradnak az üres nacionalista szólamok, a „nagy egyesülést” éltető rendezvények, katonai parádék és trikolóros felvonulások.

December 8-án zajlott a Magyar Unitárius Egyház jubileumi évének zárórendezvénye, az ünnepi zsinati ülés, melyen jelen volt és felszólalt Szilágyi Zsolt, az Erdélyi Magyar Néppárt elnöke is.

Amint az ismeretes, a Nyugat Szövetsége (Alianța Vestului) néven szövetséget hozott létre szombaton Románia négy nyugati nagyvárosa: Arad, Kolozsvár, Nagyvárad és Temesvár. A cél, hogy közösen segítsék elő a térség fejlődését, és együtt pályázzanak európai uniós alapokhoz.

A Néppárt székházában megtartott tárgyaláson jelen volt Szilágyi Zsolt, a Néppárt elnöke, Zakariás Zoltán, a Néppárt Hargita megyei elnöke és Mátis Jenő, a Néppárt Országos Választmányának elnöke. A Magyar Polgári Párt részéről Mezei János, az MPP elnöke, Simon Csaba, az MPP országos alelnöke, valamint Márton Zsuzsanna, a Szatmár megyei Egri község MPP-s polgármestere volt jelen.

Marosvásárhelyen találkozott Fernand de Varennes-szel, az ENSZ kisebbségügyi különmegbízottjával László György, az Erdélyi Magyar Néppárt Maros megyei elnöke és Cseh Gábor, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács Maros megyei elnöke.

 

2018. december 2-án, Érmihályfalván az EMGE Szövetség szervezésében került sor a III. Erdélyi Magyar Agrárkonferenciára, ahol az érmelléki és más bihari településekről érkező gazdák mellett Szatmár megyeiek, szilágyságiak, máramarosiak és székelyföldiek is képviseltették magukat. 

Szovátán, december 2-án az Outward Bound Romania ifjúsági szervezet székhelyén kopjafát avattak a szervezet alapítójának, Fodor Imrének, emlékére. A szervezet részéről Horváth-Kovács Ádám ügyvezető igazgató méltatta a három éve elhunyt volt marosvásárhelyi polgármestert, valamint Tófalvi Zoltán előzetesen beszélt a jövő év elején bemutatandó emlékiratokról is. Tőkés László európai parlamenti képviselőnek, az EMNT elnökének levelét Tőkés András olvasta fel. A szovátai Intermezzo Kamarakórus előadása és Bogdán Zsolt kolozsvári színművész szavalata után a jelenlevők koszorúkat helyeztek el az újonnan avatott kopjafánál. Az Erdélyi Magyar Néppárt részéről Zakariás Zoltán, a párt Hargita megyei elnöke koszorúzott.

A gyulafehérvári nyilatkozatban foglaltakat joggal kérjük számon most, a román centenárium alkalmával azokon, akik a többségi nemzet tagjaiként részt vesznek a közélet alakításában és az ország irányításában, de mindmáig figyelmen kívül hagyják a száz évvel ezelőtt, a Románia számára kedvező nagyhatalmi döntés reményében tett ígéreteket.

Nagyváradon, az Erdélyi Magyar Néppárt székhelyén tartott sajtótájékoztatót Nagy Zoltán középiskolai matematika tanár, a Néppárt nagyváradi szervezetének elnökségi tagja és Moldován Gellért Lajos, a Néppárt nagyváradi szervezetének elnöke a nagyváradi magyar oktatás jelenlegi helyzetéről. A sajtóértekezlet résztvevői hangsúlyozták: fontos, hogy minél több önálló, magyar tannyelvű intézménye legyen a nagyváradi magyar közösségnek, s minden városrészben biztosítani kell a magyar nyelvű oktatást, továbbá szükség van egy önálló, magyar tannyelvű szakiskolára is.

 
Gyorskereső
Videók
A Székelyek nagy meneteléséről a Duna Televízió Heti hírmondójában - 2013. október 27. Videógaléria