Home » Hírek » Országos

Országos

Az idei magyar nemzeti ünnep alkalmából Magyarország Köztársasági Elnöke a Magyar Érdemrend Lovagkeresztje állami kitüntetést adományozta mások mellett Nagy Zoltánnak, a nagyváradi Ady Endre Gimnázium matematika- és informatikatanárának. Az elismerés átadására április 20-án nyílott alkalom, amikor is rövid, bensőséges, felemelő ünnepség keretében kapta kézhez az érdemes oktató a magas elismerést. A ceremónia helyszínéül stílusosan Nagy Zoltán ama munkahelye szolgált, ahol diplomaszerzése, azaz 1981 óta megszakítás nélkül oktatja-neveli a város és Bihar megye magyar gyermekeit, vagyis a tekintélyes múltú, 1990-ben újjászületett Ady Endre Gimnázium.

Magyarország köztársasági elnöke a 2018. március 15-i nemzeti ünnep alkalmából a Magyar Érdemrend Lovagkeresztje állami kitüntetést adományozta Nagy Zoltán nagyváradi matematikatanárnak, az Erdélyi Magyar Néppárt nagyváradi elnökségi tagjának. A jeles kitüntetés ünnepélyes átadására április 20-án 17 órai kezdettel kerül sor az Ady Endre Elméleti Líceum dísztermében. A kitüntetést Magyarország köztársasági elnöke nevében Barabás János kolozsvári vezető konzul adja át.

Az Erdélyi Magyar Néppárt Országos Elnöksége elfogadhatatlannak tartja a Marosvásárhelyi Orvosi- és Gyógyszerészeti Egyetem beolvasztását a román tannyelvű Petru Maior Egyetembe. A kialakult helyzetben egyetlen – már az 1990-es években is megfogalmazott – lehetőséget látunk elfogadhatónak: biztosítani kell a MOGYE önállóságát, hiszen erdélyi magyar közösségünk fennmaradásának legfőbb záloga önálló intézményrendszere.

A bajorországi Landshutban, április 13-14. között tartotta éves küldöttgyűlését az Európai Szabad Szövetség (EFA). Az európai regionalistákat és autonomistákat tömörítő pártcsaládnak az Erdélyi Magyar Néppárt is tagja, a tanácskozáson pedig jelen volt és felszólalt Szilágyi Zsolt, az Erdélyi Magyar Néppárt elnöke is.

Az elért eredmény közös siker, mely tovább erősíti az anyaország nemzeti elkötelezettségű vezető politikai ereje, a Fidesz, valamint szervezetink és vezetőink között immár közel három évtizede fennálló stratégiai partnerséget. Az Erdélyi Magyar Néppárt és az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács továbbra is a legmegbízhatóbb és hatékony szövetségesei a magyar nemzetpolitikának.

 

Mint ismeretes, a bukaresti képviselőház ismét leszavazta a Székely Nemzeti Tanács (SZNT) által kidolgozott, a székelyföldi területi autonómia részletes statutumát tartalmazó törvénytervezetet. Az Erdélyi Magyar Néppárt Országos Elnöksége elfogadhatatlannak tartja a bukaresti döntéshozók elzárkózását a valós társadalmi és gazdasági problémákra tényleges megoldásokat kínáló autonómiatervezetnek még az érdemi vitájától is. 

Sajtótájékoztatót tartott április 10-én Lőrincz Árpád, az Erdélyi Magyar Néppárt udvarhelyszéki elnöke és Nagy Pál, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács udvarhelyszéki elnöke az anyaországi országgyűlési választásokkal és az Udvarhelyszéken begyűjtött levélszavazatokkal kapcsolatban.

 

A mai napon Bukarestben iktatták azokat a papíron gyűjtött aláírásokat, amelyek a Minority Safe Pack, európai polgári kezdeményezést támogatták Romániában. Ennek kapcsán, az Erdélyi Magyar Néppárt nevében, köszönetünket fejezzük ki mindazon romániai állampolgároknak, akik fontosnak tartották az európai nemzeti kisebbségek ügyét, aláírásukkal pedig hozzájárultak ahhoz, hogy az európai döntéshozók végre – a téma súlyának megfelelően – érdemben foglalkozzanak helyzetünkkel.

Az Erdélyi Magyar Néppárt nevében gratulálok a FIDESZ—KDNP pártszövetségnek a magyarországi országgyűlési választáson elért elsöprő sikerhez!

Szilágyi Zsolt, az Erdélyi Magyar Néppárt elnöke közvetlenül a magyarországi országgyűlési választás lezárulta után nyilatkozott, Németh Zsolt budafoki eredményváróján. A pártelnök elmondta: a Néppárt és az EMNT Demokráciaközpontok munkatársai, önkéntesei és tisztségviselői az Erdélyben leadott levélszavazatok közel felét időben és biztonságos körülmények között célba juttatta.

 
Gyorskereső
Videók
A Székelyek nagy meneteléséről a Duna Televízió Heti hírmondójában - 2013. október 27. Videógaléria