Home » Hírek » Erdély » Nemzetpolitika: van előrelépés, de még sok a tennivaló

Nemzetpolitika: van előrelépés, de még sok a tennivaló

2013. 8. 9.
Megosztás:

Nemzetpolitikai kérdések kerültek napirendre csütörtökön az EMI-táborban. A fősátorban népes közönség előtt a fideszes Kőszegi Zoltán, a jobbikos Szávay István, valamint az Erdélyi Magyar Néppárt elnöke, Toró T. Tibor osztotta meg gondolatait.

Toró T. Tibor több pontban foglalta össze az elmúlt három év nemzetpolitikai sikereit. Hangsúlyozta a nemzeti összetartozás törvényének és annak üzenetének fontosságát, jelentősnek ítélte az új magyar alaptörvényének megalkotását, amelynek révén Magyarország felelősséget visel a határokon túli magyarokért. Előrelépés, hogy hosszú szünet után újból összeült a Magyar Állandó Értekezlet, és ennek keretében született egy dokumentum a magyar politikai nemzetstratégiáról – mondta.

Nemzetpolitika: van előrelépés, de még sok a tennivaló

Toró sikertörténetnek nevezte a magyar állampolgárság kiterjesztését, hogy közjogi kapcsolat alakulhatott ki az elszakított nemzetrészek között. A szavazati jog is az összmagyar integrációt erősíti – mondta a Néppárt elnöke. Megjegyezte, hogy idővel remélhetőleg határon túli választókörzeteket is kialakítanak majd. Pillanatnyilag nagyon fontos, hogy a választásokhoz szükséges regisztráció sikeres legyen.

Ugyanakkor fontos eredmény, hogy a Néppárt következetes kiállásának köszönhetően nem hunyt ki az autonómiaküzdelmek lángja, aminek sajnálatos módon erdélyi magyar politikai vezetők is örültek volna – fogalmazott Toró T. Tibor.

Gyorskereső
Videók
A Székelyek nagy meneteléséről a Duna Televízió Heti hírmondójában - 2013. október 27. Videógaléria