Home » Hírek » Erdély » Nagyváradot is megtisztították az EMNT és a Néppárt önkéntesei

Nagyváradot is megtisztították az EMNT és a Néppárt önkéntesei

Azzal a meggyőződéssel, hogy egy tisztább és élhetőbb környezet megteremtése mindannyiunk közös felelőssége, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) és az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) nagyváradi szervezetei is csatlakoztak a Megtisztítjuk Erdélyt! elnevezésű, a Néppárt által országos szinten meghirdetett szemétszedési akcióhoz.

Nagyváradot is megtisztították az EMNT és a Néppárt önkéntesei
A nagyváradi takarító csapat


Szombat délelőtt mintegy kéttucatnyian döntöttek úgy, hogy szabadidejüket közösségi célokra áldozzák és csatlakoznak az EMNT és a Néppárt önkénteseihez. A csapat élére Zatykó Gyula régióelnök, a Néppárt nagyváradi polgármester-jelöltje állt, ugyanakkor cselekvő résztvevője volt az akciónak Nagy József Barna, az EMNT régióelnöke (a Néppárt Bihar megyei tanácsos-jelöltje), Török Sándor, az EMNT Bihar megyei szervezetének elnöke (a Néppárt nagyváradi tanácsos-jelöltje), valamint Kristófi Kristóf, a Néppárt nagyváradi elnöke, (a Néppárt nagyváradi tanácsos-jelöltje) is. A résztvevők az Ezredévi Emléktéren, Lorántffy Zsuzsanna Körös parti szobránál gyülekeztek, majd a Baross/Dacia híd felé vették az irányt. A híd és a városi strand közötti lebetonozott partszakaszon főleg háztartási hulladékot, cigarettacsikkeket és műanyag palackokat találtak. A szemeteszsákok gyorsan teltek, mindeközben az önkéntesek megállapították, több kukára lenne szükség a Körös part ezen szakaszán. Köztudott, hogy itt is – mint a városban általában – gyakori jelenség az értelmetlen vandalizmus. A szemeteskukák felgyújtásában és megrongálásában örömet lelő tettesek kiszűrése érdekében a helyi rendőrség nagyobb fokú jelenlétére lenne szükség, ugyanakkor a tönkretett kukákat gyakrabban kellene pótolni. Ugyanez érvényes a megrongált padokra is. Az önkéntesek azt tapasztalhatták, hogy a tavaly megrendezett hasonló akciójuk óta nem sok pozitív változás történt a környéken. A populista városvezetés Körös parti látványberuházásai – az indokolatlan betonozási munkálatok ‒ helyett a partszakasz természetes környezetének megóvására, tisztán tartására, a növényzet karbantartására lett volna szükség, hangoztatták a résztvevők.

A Bunyitai ligetben tartott rövid pihenő után a csoport tagjai a Kálvária domb aljában folytatták a megkezdett munkát. Végül azzal a következtetéssel zárták szemétszedési akciójukat, hogy sok hasonló kezdeményezésre lenne még szükség egy tisztább Nagyvárad érdekében.

Gyorskereső
Videók
A Székelyek nagy meneteléséről a Duna Televízió Heti hírmondójában - 2013. október 27. Videógaléria