Home » Hírek » Erdély » Magyar orvosképzés Erdélyben

Magyar orvosképzés Erdélyben

2013. 7. 25.
Megosztás:

Magyar orvosképzés ErdélybenDr. Zakariás Zoltán, az Erdélyi Magyar Néppárt alelnöke a Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetem (MOGYE) helyzetéről beszélt a Magyar orvosképzés Erdélyben című előadáson, Tusványoson.

Elmondta, hogy a MOGYE helyzete kiemelkedő fontosságú, a Néppárt elnöksége pedig  emblematikusnak tartja az egyetem esetét, hiszen példázza a román kormány össztársadalmi szinten megnyilvánuló törekvéseit az erdélyi magyar közösség jogfosztásáért és beolvasztásáért.

Felhívta a figyelmet arra, hogy bár 23 év eltelt, ma is változatlan problémákkal küzdenek a magyar tagozaton, mint amikor 1990 márciusában sztrájkoltak az egyetem folyosóin.

Zakariás szerint a fő problémák a diákok létszáma, az oktatók létszáma és utánpótlása, illetve az egyetem vezetésébe való hatékony beleszólás hiánya. Hozzátette, hogy bár eddig a diáklétszám emelkedett egy korrekt, nem befolyásolt felvételivel, a másik két pontról nem mondható el ez, hiszen az egyetemi oktatók létszáma mára 32 százalék alá csökkent, az egyetem vezetőségének pedig csupán egyharmada a magyar tagozat képviselője.

Kiemelte, hogy ezekre a megoldás tárgyalások, külső nyomás és az ellenállás egymásutánisága vagy okos kombinációja lehet. Viszont rámutatott arra is, hogy a tárgyalás nem működött a MOGYE ügyében, hiszen a 2011-ben megjelent tanügyi törvény megjelenése óta a helyzet változatlan, az egyetem román vezetősége láthatóan a hatalom megőrzésére törekedik.

„A tárgyalás nem elég, összehangolt akciósorozatra van szükség, ahol az erdélyi magyar társadalom mindegyik eleme, szakmai része, az itthoni és anyaországi politikum, illetve a civil társadalom és sajtó megfelelő hangsúlyos nyilvánossággal együtt lép fel” – véli Zakariás Zoltán. Kiegészítette, hogy ha az ellenállás marad az egyetlen megoldás, akkor az oktatóknak és a diákoknak kell ennek a formáját, időzítését meghatározniuk, egy ilyen döntés esetében pedig az erdélyi magyar társadalomnak ezt teljes mértékben támogatnia kell.

Gyorskereső
Videók
A Székelyek nagy meneteléséről a Duna Televízió Heti hírmondójában - 2013. október 27. Videógaléria