Home » Hírek » Erdély » Két keréken népszerűsítették a partiumi autonómia gondolatát

Két keréken népszerűsítették a partiumi autonómia gondolatát

2013. 9. 30.
Megosztás:

Az egységes kétnyelvű autonóm Partium régióért kerekeztek Margittára az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) által létrehozott Partiumi Autonómiatanács (PAT) valamint az Erdélyi Magyar Néppárt szervezésében az önrendelkezés ügye mellett elkötelezett Bihar, Szatmár és Szilágy megyeiek.

Két keréken népszerűsítették a partiumi autonómia gondolatát

Az ötéves múltra visszatekintő biciklitúra a sport eszközével kívánja felhívni a figyelmet arra, hogy a Partium számára a területi és közigazgatási önrendelkezés jelentene megoldást. A Partiumban élő 400 ezer magyar és 900 ezer román gondjai közösek, jó részük érti egymás nyelvét, és tiszteli a másik értékeit, ezért a megoldás is közös: az egységes, kétnyelvű autonóm Partium régió. A biciklitúrán résztvevő mintegy száz kerekező ezt a gondolatot igyekezett eljuttatni minél több emberhez az útközben terjesztett szórólapok által.

A kerékpározók több pihenőt tartottak az útba eső településeken, a rendelkezésükre álló idő függvényében több település nevezetességét is megtekintették. A Nagyváradról induló csapat többek között Paptamásiban is pihenőt tartott, ahol Bereczki András református lelkipásztor mondott áldást. Elismerésre méltó, hogy a váradi csapat tagjaként több gyermek is teljesítette a 65 kilométeres távot.

A biciklitúra végállomásához érkezve, Margitta központjában találkoztak a különböző településekről érkező résztvevők, akik – amellett, hogy megosztották egymással az út élményeit – puzzle-elemekből kirakták a Partium térképét, ezzel is emlékeztetve arra, hogy ők együtt alkotnak egy egészet.

Csomortányi István, a PAT elnöke, a biciklitúra kezdeményezője a Margittára való megérkezésük után a sajtónak elmondta: „A Partiumi Autonómiatanács nem csupán a régió önállóságáért, hanem a magyar autonómia eléréséért küzd. Úgy gondoljuk, hogy a partiumi és a székelyföldi autonómiaküzdelmek egymást erősítik, ezért a mostani kerékpártúránkat a Maraton Székelyföldért elnevezésű hasonló figyelemfelkeltő akció folytatásának tekintjük. Jelképes értelemben átvettük a maraton résztvevőitől a stafétát, hogy két keréken tovább vigyük üzenetét a Partiumban.”

A PAT elnöke örömét fejezte ki, hogy évről évre egyre többen csatlakoznak a biciklitúrához, és ez azt mutatja, hogy partiumi autonómia ügyének egyre nagyobb a támogatottsága. „Azt szeretnénk, hogy a magyar nyelv legyen hivatalos a Partiumban, továbbá hogy fejeződjön be a térség gazdasági kizsákmányolása, hiszen nem vagyunk Bukarest gyarmata!” – tette hozzá Csomortányi István, aki további hasonló figyelemfelkeltő akciókat helyezett kilátásba annak érdekében, hogy ez az üzenet minél több emberhez eljusson.

Két keréken népszerűsítették a partiumi autonómia gondolatát

Zatkyó Gyula, az Erdélyi Magyar Néppárt országos alelnöke Margittán köszöntötte a kerékpártúra résztvevőit, aki arra hívta fel a figyelmet: „az autonómia nem Bukarest könyöradománya, hanem egy jog. Nem csupán politikai, hanem gazdasági kérdés, és ezt egyértelműsíteni kell mindenki számára, aki ebben a régióban él. Az autonómia megvalósulásával nem függenénk Bukaresttől és számos olyan problémára megoldást nyernénk, amelyek mindennapjaink részét képezik” – hangsúlyozta a néppárti elöljáró.

Az egész napos program zárásaképpen a biciklitúra résztvevői egy közös vacsorán vettek részt, majd kisbuszok szállították őket vissza.

 

Gyorskereső
Videók
A Székelyek nagy meneteléséről a Duna Televízió Heti hírmondójában - 2013. október 27. Videógaléria