Home » Hírek » Erdély » Az Erdélyi Magyar Néppárt és az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács rendezvényei nemzeti ünnepünk alkalmából

Az Erdélyi Magyar Néppárt és az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács rendezvényei nemzeti ünnepünk alkalmából

2013. 3. 13.
Megosztás:

Arad megye: Az Arad megyei EMNT Dr. Halmágyi Pál nyugalmazott makói múzeumigazgató előadásával emlékezik március 15-re. A rendezvényt a helyi Jelen-házban tartják 2013. március 12-én délután 18 órától.

Beszterce-Naszód megye: A Beszterce-Naszód megyei EMNT március 15-én 12 órától megemlékező műsort szervez a vicei Dsida Jenő általános iskola diákjainak közreműködésével. Ezt Szent István szobrának megkoszorúzása követi, az emlékműnél a Nemzeti Dal mellett elhangzik majd a Szózat is.

Bihar megye: A Bihar megyei EMNT és Néppárt március 15-én reggel 10 órától a Királyhágómelléki Református Egyházkerület dísztermében indítja rendezvény-sorozatát. A nemzeti ünnepünk alkalmából készített rajzokból szervezett kiállítást, a kokárdakészítést és a nemzeti dalok tanulását Dánielfy Zsolt debreceni színművész előadása követi 11 órától.

A délutáni rendezvénysorozatot 13.30-kor a Csökmői Ifjúsági Fúvószenekar „toborzója” nyitja Szacsvay Imre szobránál. Az emlékműnél beszédet mond Tőkés László, az EMNT elnöke, EP-képviselő, valamint Zatykó Gyula, az Erdélyi Magyar Néppárt alelnöke, felolvassák Orbán Viktor magyar miniszterelnök köszöntőbeszédét, valamint Dánielfy Zsolt debreceni színművész forradalmi dalokat ad elő és fellép a Váradi Asszonykórus is. Az esemény a Szacsvay szobor megkoszorúzásával zárul.

Brassó megye: Bodolán kopjafa-avatással és koszorúzással emlékezik a Brassó megyei EMNT és Néppárt 1948 március 15-re. A déli 12-kor kezdődő rendezvényen beszédet mond Kovács Lehel-István, a Néppárt jegyzője, Sándor Levente, a Néppárt Brassó megyei elnöke, valamint Toró Tamás az EMNT Brassó megyei elnöke, városi tanácsos.

Másnap, március 16-án a brassói magyar turistaszervezetek, brassói és négyfalusi magyar iskolák, a Hétfalusi Magyar Művelődési Társaság közös túrával emlékeznek a Szabadságharc hőseire. A honismereti túra, amelyet Kovács Lehel-István EMNT alelnök vezet, végigköveti az ezeréves határ keresztény-havasi szakaszát. Az érdeklődők reggel 9 órakor indulnak a derestyei sörgyár elől.

Csíkszék: Csíkszeredában 14-én 17 órakor a Vártéren, majd 15-én 12 órakor a Gáll Sándor szobornál tartanak ünnepséget. A Néppárt részéről Sorbán Attila, Soós Szabó Klára, Tőke Ervin és Tiboldi László vesz részt és koszorúz.

Idén március 15-én a csíkszéki EMNT és az Identitas Egyesület Folkográfia koncertet szervez Csíkzsögödön. A magyarországi együttes este 8 órától lép fel a helyi kultúrotthonban. Csíkdánfalván 10 óra 40 perckor koszorúznak, a Néppárt részéről a koszorút elhelyezi Kajtár Edith. Az ünnepi szentmisére 11 órától kerül sor. Csíkmadarason az ünnepi szentmise 9 órától lesz, a Néppárttól Petres Károly vesz részt a 11 órai koszorúzáson. Csíkpálfalván 10 órakor, a központi emlékműnél koszorúznak, a Néppártot képviseli Márton Zoltán. A hagyományos Nyerges-tetői megemlékezésre 14 órakor kerül sor, a Néppárt koszorúit Bartha Imre helyezi el.

Március 16-án – szintén a csíkszéki EMNT és az Identitas Egyesület szervezésében – dr. Zétényi Zsolt: Székely zászló és önrendelkezés című előadását hallgathatják meg az érdeklődők 19 órától a Sapientia EMNT Nagy Aulájában.

Gyergyószék: Gyergyószentmiklóson a 13 órai megemlékezésen a Néppárt részéről György Endre, Tusa Szilárd és Danguly Ervin koszorúz. A gyergyószéki EMNT és Néppárt, illetve a 16 Patak Egyesület meghívására este fél kilenckor a helyi OneSes Klubban lép fel a szegedi Kelda Acoustic együttes. A „Ne késsetek harangok” című előadásban megzenésített versek hangzanak el, valamint a „Zúgjatok harangok 1848” című rockoperából hallhatnak részleteket az érdeklődők.

Az Urmánczy Nándor Egyesület, a Kemény János Gimnázium, a Maroshévízi Néppárt, a Gyergyószéki EMNT, illetve a 16 Patak Egyesület megemlékezést szervez március 15-én Maroshévízen is. A 17 órakor kezdődő szentmise után a helyi Kemény János Gimnázium diákjainak emlékműsora következik. Beszédet mond Fráter Olivér, a Miniszterelnökség Nemzetstratégiai Kutatóintézet elnökhelyettese, és Partl Alexandra Petra konzul. Az esemény emléktábla szenteléssel és koszorúzással zárul.

Tölgyesen 12 órakor a templomkertben kezdődik a megemlékezés, a Néppártot Bartis Zsolt képviseli. Szárhegyen (Néppárt: Danguly Ervin), Gyegyóalfaluban (Néppárt: Bege László) és Borszéken (Néppárt: Szabó Tibor, Péter Antal) egyaránt a központban tartanak megemlékezést, előbbi kettőben 12, utóbbiban 14 órától.

Kézdiszék: A kézdiszéki EMNT, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács valamint az Erdélyi Magyar Ifjak (EMI) március 15-én 15 órától ünnepi megemlékezést szervez a helyi Art Cafféban. Illyés Botond történelemtanár, EMNP alelnök megnyitó beszéde után Forró Anna Bíborka és Tót Flóra szavalatait, valamint reneszánsz kori zenét hallgathatnak az egybegyűltek. Az esemény díszvendége  Dancsó János bátonyterenyei asztalosmester, aki a Kézdivásárhelyen létesítendő faipari szakképző műhely felépítésének egyik támogatója.

Kolozs megye: Kolozsváron 14 órától kerül sor a Petőfi-emléktábla megkoszorúzására, a volt Biasini Szállónál. Az Erdélyi Magyar Néppárt részéről koszorúz és beszédet mond Gergely Balázs alelnök.

Továbbá Bánffhunyadon kerül sor a Néppárt országos rendezvényére, melynek programja az alábbi:

Az Erdélyi Magyar Néppárt és az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács rendezvényei nemzeti ünnepünk alkalmából

Marosszék: A Maros megyei Néppárt és EMNT már március 14-én a 15 órára meghirdetett Petőfi-sír takarításával kezdi az ünnepség-sorozatot. Ugyancsak március 14-én, 15 és 17 órák között a marosvásárhelyi Petőfi szobrot letakarító kalákát tartanak. Március 15.én reggel 10 órától kokárdakészítéssel indul a nap a Pilvax kávézóban, 11 órától Miholca József a huszárok, majd 13 óra 30 perctől Barabás Miklós történész a kokárda születésének történetéről tart előadást. Ugyanitt, saját kezűleg nyomtathatják a 12 pontot az érdeklődök. A kávézóban 12 órától '48-as dalokat lehet énekelni, majd egy órával később megnyílik a szabadságharcot idéző rajzok kiállítása.

A szervezők rövid megemlékezést tartanak 14 órától a Petőfi szobornál, majd ismét a Pilvax kávéházban zajlanak az érdekesebbnél érdekesebb programok: kincskereső vetélkedő középiskolásoknak, erdélyi ruhatervezők ruhabemutatója és kiállítása, bajusz- és szakállverseny.

Este 7 órától a Kökényes Néptáncegyüttes Verbuválás, csatamező, szabadság... című előadását nézhetik meg az ünneplők, és az est 20 órától táncházzal zárul.

Szatmár megye: A Szatmár megyei EMNT és Néppárt munkatársai március 15-én este 7 órakor az Árpád utcai székházába várják az ünneplőket. Innen fáklyás menet indul a Kossuth emléksírig.  Az emléksírnál köszöntőt mond Veres Kupán Enikő az Erdélyi Magyar Nemzeti tanács Szatmár megyei szervezetének elnöke, történelmi előadást tart Dr. Keresztesi Csaba Árpád történész 1848 tavasza, a magyar nemzet tavasza címmel. Ünnepi versösszeállítást ad elő László Zita színművésznő, a szatmári színtársulat tagja, majd a "Szabadság madarai" színjátszó csoport pódiumműsora következik, Élet vagy halál címmel.

Tasnádszántón március 15-én 15 órától műemléket állítanak a magyar szabadság hőseinek.

Börvelyben vasárnap, 17-én 11 órától a helyi református templomban a Szabadság madarai színjátszó csoport Élet vagy halál című forradalmi emlékműsorát tekinthetik meg az ünneplők.

Sepsiszék:
10:30 - Nemes Előd megyei elnök felolvassa a marosvásárhelyi Székely Szabadság Napja alkalmából elfogadott petíciót a rétyi ünnepségen

12:00 - Nemes Előd megyei elnök beszédet mond a maksai ünnepségen és koszorút helyez el az eresztevényi Gábor Áron síremléknél
14:30 - koszorúzás a sepsiszentgyörgyi eprestetői csata emlékművénél (Szakács Zoltán megyei tanácsos, Czegő Zoltán és Nemes Előd önkormányzati képviselők, Kolcza István alelnök)
15:30 - koszorúzás az 1848-49-es honvédemlékműnél (Váncsa Zsuzsa megyei alelnök, Czegő Zoltán és Nemes Előd önkormányzati képviselők, Kolcza István városi alelnök, Kátai Zsuzsanna városi alelnök)


Szilágy megye:
Ünnepi istentiszteleten való részvétellel kezdi a március 15-i megemlékezést a Szilágy megyei Néppárt és EMNT Zilahon, 16 órától, a Belvárosi Református nagytemplomban. Ezt követően – az EMNT és a Néppárt szervezésében - a templomkertben található -48-as emlékművet koszorúzzák meg az egybegyűltek, majd az ünnepség 18 órától a Wesselényi szobornál folytatódik, ahol ünnepi beszédet mond Szűcs Zoltán konzul, és a Szenczi Molnár Albert belvárosi egyház kórusának műsorát hallgathatja meg az ünneplő sokaság. Hat másik, Szilágy megyei településen is egységes 9 órától tartják az ünnepséget. Szilágyballán a templomkertben levő emlékművet, Sarmaságon a háborúban elesettek emlékművét, Szilágysomlyón a templomban az elesettek emlékplakettjét, Krasznán a kultúrotthon előtti Petőfi Sándor szobrot, Zsibón a templomkertben levő Wesselényi Miklós szobrot, míg Szilágycsehen Fábián Ernő 1948-as emlékplakettjét koszorúzzák meg.

Udvarhelyszék: Székelyudvarhelyen a 13 órától kezdődő megemlékezésen a patkóban, a Vassszékely szobránál tartandó megemlékezésen Jakab Attila és Jakab Ernő képviseli a Néppártot. Székelykeresztúron 12 órakor kezdődik az ünnepség, a Petőfi Sándor szobornál a Néppárt részéről Varga Nagy Huba és Kiss Előd koszorúz. Szentegyházán 13 órakor a Gábor Áron szobornál, majd 16 órakor a Hősök szobránál koszorúznak, a Néppártot képviseli Lőrincz Árpád és Péter Noémi. Parajdon 11 óra 30 perckor (Néppárt: Derzsi Zoltán, Kali Árpád, Kacsó Zoltán), Alsósófalván 12 óra 30 perckor (Néppárt: Kali Árpád, Fülöp Zoltán) míg Felsősófalván 13 óra 30 perckor (Néppárt: Kacsó Zoltán, Maksai László) koszorúznak, utóbbi kettőben a központban.

Gyorskereső
Videók
A Székelyek nagy meneteléséről a Duna Televízió Heti hírmondójában - 2013. október 27. Videógaléria