Home » Hírek » Románia » A román liberálisok nem szövetkeznének az RMDSZ-szel

A román liberálisok nem szövetkeznének az RMDSZ-szel

2012. 2. 22.
Megosztás:

Újfent elutasította az RMDSZ-szel kialakítandó politikai-kormányzati együttműködést Crin Antonescu, a román Nemzeti Liberális Párt (PNL) elnöke.

A balliberális ellenzéki szövetség államfőjelöltjévé kijelölt politikus szerint a Szociálliberális Unió (USL) nem kormányozna együtt a magyar alakulattal, ha hatalomra kerülne az ősszel esedékes parlamenti választásokon. 

Antonescu közölte, elutasító álláspontja azzal magyarázható, hogy az elmúlt években az RMDSZ volt az az alakulat, amely támogatta és lehetővé tette a román kormány “összes visszaélését”. “Igazságtalan lenne, ha Emil Boc, Ioan Oltean és a többi demokrata-liberális ellenzékbe kerülne, míg Kelemen Hunor és társai, akik néhány éve a PDL cinkosai voltak, hatalmon maradnának” – jelentette ki Antonescu. Különben a bukaresti CSOP közvélemény-kutató intézet felmérése szerint a román ellenzék magabiztosan nyerné a parlamenti választásokat, eredménye azonban nem érné el az 50 százalékot. 

Az USL a szavazatok 47 százalékára számíthat, ha most tartanák a törvényhozási megmérettetést, második helyen a Demokrata Liberális Párt (PD-L) áll 20 százalékkal, harmadik a Dan Diaconescu, az OTV bulvártelevízió műsorvezető-tulajdonosa vezette, parlamenten kívüli Nép Pártja (PP) 18 százalékkal, míg az RMDSZ támogatottsága a felmérés szerint 5 százalékos. 

A bukaresti parlamentből 2008-ban kiszorult szélsőségesen nacionalista Nagy-Románia Párt (PRM) nem érné el az öt százalékos parlamenti küszöböt. Némi meglepetésre a legnépszerűbb romániai politikusok listáján az első helyen Mihai Răzvan Ungureanu kormányfő áll, aki kevesebb, mint két héttel ezelőtti kinevezése óta megelőzte Victor Pontát és Crin Antonescut, az USL társelnökeit. Ungureanu népszerűségi indexe 29 százalék, az Antonescué 26 százalék, míg a Pontaé 25 százalék.

[Forrás: székelyhon.ro]
Gyorskereső
Videók
A Székelyek nagy meneteléséről a Duna Televízió Heti hírmondójában - 2013. október 27. Videógaléria